Els bàsics de les nostres espardenyes

Les espardenyes són un calçat fabricat amb fibres vegetals. 

Deuen el seu nom al material amb el que abans estaven fetes, l’espart. Posteriorment, la part superior es va començar a fer amb tela de cotó, lli o cànem, segons la disponibilitat de materials, mentre que les soles es feien principalment cànem. Quan aconseguir el cànem es va convertir en un problema, va ser reemplaçat pel jute.

 

What are Espadrille Shoes? | La Manual Alpargatera

L’origen de les espardenyes es perd en les boires del temps. Es creu que té més de 10.000 anys i resideix sens dubte al camp. Les persones que treballaven la terra necessitaven sabates còmodes que aguantessin els peus ben fort i les espardenyes eren perfectes per a això. 

create-espadrille-soles-jute

  

Tradicionalment es considerava un calçat humil, econòmic, popular i molt útil, sempre allunyat dels conceptes de moda i del "ben vestir", relacionats amb la sofisticació i l'estil de les elits. Però això va canviar l'any 1940 quan l’Emilia Martínez i en Joan Olivé van fundar La Manual Alpargatera. Va ser en aquest moment quan les espardenyes van passar de ser només un calçat tradicional a també un complement de moda.

El procés de fabricació de les espardenyes, té dues parts diferenciades ja que l'elaboració de les soles és duta a terme per tallers especializats, no com abans, quan un sol taller feia tot el procés. 

cisco-espadrille-store-owner-la-manual-barcelona  

Un cop realitzades les soles, al taller d'espardenyes es tallen les teles segons els patrons de cada model i, si cal, es munten (les diferents peces tallades es cusen juntes per formar la peça del teixit). 

Espadrille Hemp or Jute Soles | La Manual Alpargatera

 

Un cop s’acoblen els talls de teixit, seran serrats a les plantes, de vegades en forma de peus, altres directament a les soles. En el cas de les espardenyes amb cintes, una vegada que la "cara" i el "taló" de la sola s'han cosit, es realitza la "cinta" corresponent.

  What are Espadrilles and their Origin | La Manual Alpargatera


Tingueu en compte que els comentaris s’han d’aprovar abans de publicar-los